Είναι καιρός το κράτος να ασχοληθεί και λίγο με τους μαθητές και όχι μόνο με τις περικοπές. Σχολικός εκφοβισμός.

mavratsas_optcrop

Ο σχολικός εκφοβισμός/θυματοποίηση των μαθητών από τους συμμαθητές τους αποτελεί ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό και εκπαιδευτικό πρόβλημα, μιας και ολοένα πληθαίνουν οι μαρτυρίες παιδιών που αποτελούν θύματα, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία των γονέων, των εκπαιδευτικών και φυσικά των ίδιων των μαθητών. Πολλοί μαθητές είναι  θύματα απειλητικών ή επιθετικών ενεργειών, παρενοχλήσεων, καψονιών, πειραγμάτων, ψευτοπαλικαρισμών.

Γενικά μπορεί να λεχθεί πως οι διεθνείς έρευνες διαπιστώνουν ότι περίπου το 15% των μαθητών έχουν αναφέρει βιώματα εκφοβισμού/θυματοποίησης από τους συμμαθητές τους. Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στη χώρα μας. Η τελευταία μόδα που επικρατεί στα σχολεία της χώρας μας έχει ως εξής:  Μαθητές της Α΄ Λυκείου  κατά την διάρκεια του διαλείμματος, φωνάζουν συνθήματα κατά των μαθητών της Γ΄ Λυκείου με αφορμή την ένταξη τους στο στρατό, και μετά οι τελειόφοιτοι μαθητές να  ανταποδίδουν με λεκτική ή και με σωματική βία.

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν  περιστατικά σχολικού εκφοβισμού των μαθητών τους αισθάνονται αβοήθητοι και αντιδρούν με πρόχειρους και επιδερμικούς παιδαγωγικούς αυτοσχεδιασμούς.

Σε πολλές χώρες υπάρχουν προγράμματα συμπληρωματικής εκπαίδευσης, που στοχεύουν  να εφοδιάσουν  κατά κύριο λόγο το σύγχρονο εκπαιδευτικό με κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι ικανός να εντοπίζει εγκαίρως αλλά και να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές του συνέπειες.

Επιβάλλεται  λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας να εισάξει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, όπου να έχουν την ευκαιρία οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις για το θέμα,  προκειμένου να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, για την αποτελεσματική επίλυση των διάφορων προβλημάτων συμπεριφοράς, που προκύπτουν από τον σχολικό εκφοβισμό και τη συνακόλουθη θυματοποίηση σε παιδιά κι εφήβους. . Επιτέλους ας ασχοληθούμε και λίγο με τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών μας, παρά μόνο με τις αριθμητικές τους επιδόσεις.

Του Ανδρέα Μαυράτσα Εκπρόσωπου της ΔΗ.ΚΙ στο Κ.Δ.Σ ΟΕΛΜΕΚ

Paideia News 6/10/14

Share