Γιατί η εισήγηση για νέο μάθημα διδασκαλίας «Ομοσπονδιακό Πολίτευμα» είναι άκαιρη!

100_1859_opt

TΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΙΩΣΗΦ*

     Αρχίζοντας θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι τοποθετήσεις μου δεν οδηγούν  με κανένα τρόπο στην απόρριψη της Ομοσπονδίας ως επιδιωκόμενης λύσης του Κυπριακού Προβλήματος (κάτι το οποίο δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι ισχύει για όλους). Θα τοποθετηθώ όμως επί της εισήγησης για την ένταξη νέου μαθήματος στο Λυκειακό κύκλομε θέμα «Πολιτεύματα – Ομοσπονδιακό Πολίτευμα». Θα παραθέσω κάποιους λόγους (εκπαιδευτικούς, κυρίως,  αποφεύγοντας τις πολιτικές τοποθετήσεις),οι οποίοι θεωρώ ότιενισχύουν την περί του αντιθέτου άποψη:

  • Ανάλογο μάθημα υπάρχει εδώ και χρόνια στο Γυμνασιακό Κύκλο, με Αναλυτικό Πρόγραμμα, που συμπεριλαμβάνει και το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης. Αν κρίνεται αναγκαίο, μπορούμε να επανεξετάσουμε και να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενό του.

  • Οι ηλικίες, στις οποίες υπάρχει εισήγηση να απευθύνεται  το νέο μάθημα (Λυκειακός Κύκλος), έχουν πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα και θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ενταχθεί κάτι ακόμη, χωρίς ευρύτερες τροποποιήσεις στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα.

  • Η χρονική στιγμή και συγκυρία της εισήγησης είναι άστοχη. Το θέμα αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί μέσα στα πλαίσια της αναθεώρησης του  Ωρολόγιου πλάνου και προγραμμάτων, με τα οποία σύντομα θα πρέπει να ασχοληθούμε.

  • Η εισήγηση, ως τέτοια, μπορεί να πάρει τη μορφή πολιτειακής αναγκαιότητας, θα έπρεπε όμως αυτή να απευθυνθεί πρώτα σε ειδικούς και εκπαιδευτικούς για το περιεχόμενο και τη μορφή της.

  • Η Δημόσια Παιδεία μας, τη δεδομένη στιγμή, έχει τόσα ανοιχτά – πυορροούντα κεφάλαια, ώστε  η εισήγηση αυτή με τις αντιπαραθέσεις, που θα δημιουργήσει, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη συνολική και συλλογική προσπάθεια για την επιδιωκόμενη αναβάθμιση του Εκπαιδευτικού μας Συστήματος.

*Πρόεδρος ΔΗΚΙ, πρώην πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ

Share