ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΙΩΣΗΦ*
Συνηθίσαμε πλέον κάθε χρόνο τέτοια εποχή να ακούμε κριτικές για τις Παγκύπριες Εξετάσεις: πολύ χαμηλοί μέσοι όροι, θέματα εκτός ύλης, ερωτήσεις υψηλού βαθμού δυσκολίας ή με λάθη, υλοκεντρικότητα της εξέτασης και άλλα πολλά. Ευτυχώς, όμως, οι κριτικές αυτές δεν ήταν τέτοιες, ώστε να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία και αντικειμενικότητα της ίδιας της εξέτασης. Δυστυχώς, σήμερα παρακολουθούμε μια διαμάχη, που μπορεί να προσβάλλει αυτή την αξιοπιστία και καταξίωση των Παγκυπρίων. Οι καταγγελίες αυτές έγιναν από τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ (δε γνωρίζω υπό ποία ιδιότητα, του προέδρου του συνδέσμου φιλολόγων ή του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ και σε συνεννόηση με ποιο σώμα της Οργάνωσης).
Είναι γεγονός ότι αυτά, που κατάγγειλε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, μπορεί να έχουν γίνει ή και να γίνονται. Βεβαίως κακώς γίνονται, όμως, ο τρόπος αυτός της δημοσιοποίησης δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Εδώ δεν ισχύει το «πονεί κεφάλι – κόβει κεφάλι».
Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος, που ορίζεται θεματοθέτης, αναμένει να κλειστεί στο ξενοδοχείο, για να αρχίσει να κάνει σκέψεις για το δοκίμιο. Αν οι σκέψεις αυτές περιορίζονται μόνο στο μυαλό ή και καταγράφονται ως προσχέδιασε ένα κομμάτι χαρτί (κακώς, λέω), δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αν η διαδικασία επιλογής θεματοθετών μπορεί να βελτιωθεί, ας την βελτιώσουμε, εκεί που μπορούμε. Υπήρξε, όμως, θέμα διαρροών και αθέμιτων (πρακτικών) ενεργειών στις ομάδες των θεματοθετών;
Αν υπήρξαν ή υπάρχουν ζητήματα προς συζήτηση και βελτίωση, αυτό το πράτταμε πάντοτε και οφείλουμε να το πράξουμε και τώρα, με τρόπους, όμως, που να μην πλήττουν την αξιοπιστία της εξέτασης. Δημοσιοποιούμε εκείνα, που εμείς θεωρούμε κεφαλαιώδη ζητήματα και στα οποία το Υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκρίνεται. Υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν υπήρξαν αποκλεισμοί ατόμων και διαφοροποιήσεις στη διαδικασία.
Η εξέταση αυτή καταξιώθηκε με τις επίπονες προσπάθειες των Εκπαιδευτικών στη διάρκεια αρκετών δεκαετιών, ας την διαφυλάξουμε όλοι ως κόρη οφθαλμού.
*Πρόεδρος ΔΗΚΙ, Πρώην πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ
ΣΧΟΛΙΑ