Τα επικοινωνιακά παιχνίδια ορισμένων πολιτικών και η καινούρια «καραμέλα» των Μ.Μ.Ε

mavratsas_optcrop

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ*

Κάποια Μ.Μ.Ε ήδη άρχισαν να αναμασούν αβάσιμες  και αναξιόπιστες πληροφορίες,  που χωρίς να τις στοιχειοθετούν, τις σερβίρουν σαν τα ακριβότερα «γκουρμέ», σε διάφορα άρθρα εφημερίδων. Η περίφημη  μελέτη της παγκόσμιας τράπεζας, η οποία στοίχησε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον Κύπριο φορολογούμενο, γίνεται εργαλείο αξιοποίησης και εκμετάλλευσης από ορισμένα  Μ.Μ.Ε, που επιθυμούν για τους δικούς τους λόγους, να πλήξουν τη δημόσια παιδεία. 

Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που χρησιμοποιούν διαχρονικά ορισμένοι  πολιτικοί,  έχουν στόχο να κερδίζουν  την εύνοια της  κοινής γνώμης, και  ανενόχλητοι να υλοποιούν  τον στόχους τους. «Η μελέτη της παγκόσμιας τράπεζας δεν θα είναι δεσμευτική, αλλά θα είναι ένα εργαλείο προς αξιοποίηση» δήλωσε  ο Υπουργός Παιδείας. Επικοινωνιακά,  η δήλωση αυτή είναι εύηχη στα αυτιά, ακόμα και αυτών που εμπλέκονται, παρόλο που δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Μια ειλικρινής και ανταποκρινόμενη στην αλήθεια  δήλωση θα ήταν: «Η μελέτη της παγκόσμιας τράπεζας, της οποίας η ουσία είναι μόνο περικοπές, περικοπές και περικοπές, θα υλοποιηθεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα». Αυτή η δήλωση βέβαια θα εξόργιζε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα δημιουργούσε πολλές αντιδράσεις. 

Αλλά ακόμα και αν προκύψουν αντιδράσεις, υπάρχει το σχέδιο  Β΄ ορισμένων σοφών  και πλέον πολιτικών.

Το σχέδιο Β΄ θα είναι η  επόμενη επικοινωνιακή ατάκα που θα μας σερβίρουν: «Είναι μνημονιακή υποχρέωση, να εφαρμόσουμε πιστά τα όσα  μας εισηγείται η παγκόσμια τράπεζα, για να είμαστε αξιόπιστοι έναντι των εταίρων μας». Και το παιχνίδι συνεχίζεται και γίνεται όλο και πιο «χυδαίο».

«Η χυδαιότητα» θα τελειώσει στο επόμενο επεισόδιο που θα μας παρουσιάσουν τις 50 και πλέον εισηγήσεις της παγκόσμιας τράπεζας, που αφορούν ασφαλώς «σημεία» και «τέρατα»  και θα οδηγήσουν  το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στην εξαθλίωση. Και κάπου εδώ  βέβαια, θα έρθει ο «απομηχανής  Θεός» για να μας σώσει. Και η  επόμενη  δήλωση θριαμβολογώντας θα είναι:  «Από τις  50 και πλέον εισηγήσεις  της  παγκόσμιας  τράπεζας, καταφέραμε να αποφύγουμε τις  30 και να δεχτούμε  μόνο τις  20 (που στην ουσία αφορούν και πάλι περικοπές)». Αυτό  θα θεωρηθεί σαν μέγα επίτευγμα από κάποιους, (ακόμα και από αυτούς που έτυχαν περικοπών ) ή ακόμα και πολιτική διαπραγματευτική ικανότητα.

Τελικά είναι διαπραγματευτική ικανότητα ή επικοινωνιακή απάτη;

Καλούμε λοιπόν την ΟΕΛΜΕΚ και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προετοιμαστούν κατάλληλα, και πέραν των συνδικαλιστικών και συγκυριακών συμμαχιών ή ακόμα και κομματικών συγκλίσεων,  να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τα επικοινωνιακά παιχνίδια κάποιων  πολιτικών, τα αβάσιμα άρθρα ορισμένων Μ.Μ.Ε, και να υπερασπιστούν με σθένος τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ποιότητα της δημόσιας παιδείας.

Δημοσίευση στο Paideia News 7/7/14

Share