Οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές.
Η Δημοκρατική Κίνηση (ΔΗ.ΚΙ.) Καθηγητών, αφού μελέτησε επισταμένα την πρόταση του ΥΠΑΝ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, διαπιστώνει σειρά αρνητικών προνοιών, οι οποίες δεν μπορούν επ’ ουδενί να γίνουν αποδεχτές. Θεωρούμε ότι ο στόχος ενός νέου σχεδίου αξιολόγησης θα πρέπει να είναι η βελτίωση του υφιστάμενου και όχι να προκαλεί περισσότερα προβλήματα και στρεβλώσεις ή να προωθεί την αναξιοκρατία και τους αυλικούς.
Παρόλο που εδώ και πολλά χρόνια συζητείται η αλλαγή του υφιστάμενου σχεδίου αξιολόγησης και παρά το γεγονός ότι συνεχώς κατατίθενται προτάσεις από το ΥΠΑΝ, εντούτοις δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση από τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, επειδή πολλές πρόνοιες των προτάσεων αυξάνουν τα προβλήματα και τις διακρίσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών, αντί να τα λύνουν.
Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) καταθέτει πιο κάτω με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, αριθμό σημαντικών αρνητικών προνοιών, τις οποίες έχει ήδη καταθέσει και στο Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ και οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές από τον εκπαιδευτικό κόσμο:
1.Δεν αποδεχόμαστε την πρόταση του ΥΠΑΝ για τη σύνθεση του Δευτεροβάθμιου Σώματος για την εξέταση των ενστάσεων των καθηγητών σχετικά με την αριθμητική βαθμολογία τους. Απαιτούμε ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δευτεροβάθμιο σώμα. Τη θέση του Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ για τη σύνθεση του Δευτεροβάθμιου Σώματος, τη γνωρίζει το ΥΠΑΝ για περισσότερο από μία πενταετία.
2.Δεν αποδεχόμαστε την πρόταση του ΥΠΑΝ, σύμφωνα με την οποία η αριθμητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα γίνεται στην κλίμακα 1-100. Το γεγονός ότι αυξάνεται η κλίμακα, αυξάνεται ταυτόχρονα σε πολύ μεγάλο βαθμό το άνοιγμα των βαθμολογιών με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της ευνοιοκρατίας, της αναξιοκρατίας και της ημετεροκρατίας. Η κλίμακα για την αριθμητική αξιολόγηση, πρέπει να παραμείνει από το 1-40 για τους απλούς καθηγητές, με μία πολύ μικρή διαφοροποίηση προς τα πάνω για τους ΒΔ και ΒΔΑ΄ ( π.χ. 41-43) αλλά και για τους Διευθυντές (π.χ. 44-45).
3.Δεν αποδεχόμαστε την πρόταση του ΥΠΑΝ, σύμφωνα με την οποία ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας θα αξιολογεί αριθμητικά (με βαρύτητα 30%) τους υπό αξιολόγηση εκπαιδευτικούς. Σίγουρα υπάρχουν εξαιρετικοί και αντικειμενικοί Διευθυντές. Όμως, η μικρή κοινωνία στην οποία ζούμε, οι παρεμβάσεις και ο κομματισμός, αλλά και η σχολική κοινωνία με τους αυλικούς, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες, ώστε να μη διαφοροποιηθεί ο υφιστάμενος τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών από τους Διευθυντές. Τυχόν υλοποίηση μια τέτοιας πρότασης θα ενισχύσει τις ανισότητες μέσα στο σχολικό περιβάλλον και θα δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού αντί συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών.
4.Διαφωνούμε κάθετα με το Πρόγραμμα Προετοιμασίας Στελεχών (πριν από την προαγωγή) όπως προτείνεται από το ΥΠΑΝ, το οποίο εισηγείται ως προϋπόθεση για να υποβάλει εκπαιδευτικός αίτηση για προαγωγή, να παρακαθίσει και να επιτύχει σε γραπτή εξέταση. Πέραν του γεγονότος ότι η επιτυχία σε μία γραπτή εξέταση δεν εξ υπακούει και ικανό διευθυντικό στέλεχος, αυτό που θα επιτευχθεί από μια τέτοια διαδικασία είναι να εμπλακούν οι εκπαιδευτικοί σε συνεχείς γραφειοκρατικές διαδικασίες και το μόνο που θα επιτευχθεί είναι ο αποπροσανατολισμός τους από την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι μερικά ταχύρρυθμα μαθήματα (σε πρωϊνό χρόνο) αμέσως μετά την προαγωγή, για να ενημερωθούν οι νεοπροαχθέντες Β.Δ. ή Β.Δ.Α΄ για τα νέα καθήκοντα που θα έχουν την επόμενη σχολική χρονιά (Νοείται ότι το υφιστάμενο ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους νεοπροαχθέντες Β.Δ. πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται).
5.Διαφωνούμε με την ύπαρξη δυο προγραμμάτων για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς. Ήδη υπάρχει το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΠΠΚ), το οποίο είναι πολύ απαιτητικό. Θα μπορούσε και πρέπει να υπάρχει συνεχής στήριξη εκείνων των νεοεισερχόμενων συναδέλφων (που δεν κλήθηκαν να παρακολουθήσουν το ΠΠΚ) εντός των σχολικών τους μονάδων, από ένα μέντορα, μέχρις ότου κληθούν, για να παρακολουθήσουν το ΠΠΚ. Εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει επιτύχει στο ΠΠΚ, δεν χρειάζεται να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών.
6.Διαπιστώνουμε ότι οι δείκτες των κριτηρίων αξιολόγησης στους τέσσερεις τομείς δεν είναι σαφείς και ξεκάθαροι, δεν είναι μετρήσιμοι και μεγάλος αριθμός αυτών χαρακτηρίζεται από έλλειψη αντικειμενικότητας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επαναλαμβάνονται. Θεωρούμε ότι οι δείκτες των κριτηρίων αξιολόγησης πρέπει να είναι οι απολύτως αναγκαίοι, μετρήσιμοι, αντικειμενικοί και ξεκάθαροι, για να μην υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα αμφισβήτησης και υποκειμενικότητας.
7.Δεν αποδεχόμαστε την πρόνοια που αναφέρεται στο προτεινόμενο σχέδιο ότι, ακόμα και μόνιμοι εκπαιδευτικοί που δεν επιτυγχάνουν το 50% της αριθμητικής αξιολόγησης, να ακολουθούν πρόγραμμα στήριξης και μετά, εάν δεν υπάρχει βελτίωση, να παραπέμπονται στην ΕΕΥ με ενδεχόμενο το μέτρο της απόλυσης. Υπενθυμίζουμε ότι στη σημερινή Νομοθεσία υπάρχει το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης (ΠΠΚ) καθώς και η επί δοκιμασία διετής περίοδος, που διασφαλίζουν, ότι όσοι μονιμοποιούνται έχουν κριθεί και αξιολογηθεί επαρκώς ως προς την καταλληλόλητά τους για το εκπαιδευτικό τους έργο. Η μονιμότητα των εκπαιδευτικών δεν είναι προνόμιο, αλλά αναγκαία συνθήκη για την εξασφάλιση σταθερότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς τον διαρκή φόβο αυθαίρετων ή υποκειμενικών απολύσεων.
8.Όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, από τη στιγμή που δεν προσφέρουν διδακτικό έργο, το προτεινόμενο σχέδιο δεν καθορίζει ποια θα είναι τα σαφή κριτήρια για την αξιολόγησή τους.
9.Δεν θεωρούμε αναγκαίο το Πρόγραμμα Συνεχούς Επαγγελματικής Μάθησης. Οι εκπαιδευτικοί ήδη τυγχάνουν αρκετών ωρών επιμόρφωσης (διήμερο εκπαιδευτικού, σεμινάρια ειδικοτήτων, συνέδρια ειδικοτήτων, προαιρετικά σεμινάρια κ.ά.) κάθε σχολική χρονιά.
Η ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) δηλώνει ότι θα αναμένει από το ΥΠΑΝ να απαντήσει στα διευκρινιστικά ερωτήματα που έχει θέσει η Οργάνωσή μας στις 27 Φεβρουαρίου 2025, τα οποία αφορούν ασάφειες και γενικολογίες που περιέχονται στην προκαταρκτική πρόταση και θα καταθέσει εκ νέου, αφού μελετήσει και το οικονομικό παράρτημα, με κάθε λεπτομέρεια τις θέσεις της στο Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ.
ΣΧΟΛΙΑ