H ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) δημοσιοποιεί την πρότασή της που κατέθεσε στις 19.12.2024 στην ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ, σχετικά με τον Κατάλογο Διοριστέων και το Νέο Σύστημα Διορισμού.
«Η κατάργηση του Καταλόγου Διοριστέων το 2027, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία για την ομαλή λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το επαγγελματικό μέλλον εκατοντάδων εκπαιδευτικών Αορίστου Χρόνου, Συμβασιούχων και Αντικαταστατών που θα είναι διορισμένοι τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά ή θα έχουν υπηρετήσει τις προηγούμενες σχολικές χρονιές στο Δημόσιο Σχολείο και θα απωλέσουν την εργασίας τους, αλλά και για τη σωρεία των στρεβλώσεων και προβλημάτων που έχει το νέο σύστημα διορισμού, όπως προκύπτουν από τη διαδικασία των εξετάσεων για διορισμό στη Μέση Εκπαίδευση μέσω του Καταλόγου Διορισίμων.
Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι:
- Η κατάργηση του Καταλόγου Διοριστέων θα οδηγήσει στην απώλεια της εργασίας εκατοντάδων εκπαιδευτικών που υπηρετούν το εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στελέχωσης του Δημόσιου Σχολείου, είτε ως Αορίστου Χρόνου, είτε ως Συμβασιούχοι, είτε ως Αντικαταστάτες, έχουν επενδύσει χρόνια προσφοράς στην εκπαίδευση.
- Με βάση τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν το νέο σύστημα διορισμού, γεγονός που όλοι αναγνωρίζουν, θεωρείται πλέον απαραίτητη η συνέχιση του Καταλόγου Διοριστέων. Τυχόν κατάργηση του Καταλόγου Διοριστέων, θεωρείται βέβαιο ότι ο ανεπαρκής σε εκπαιδευτικό προσωπικό Κατάλογος Διορισίμων δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, με αρνητικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά και στην ποιότητα της εκπαίδευσης.
- Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε ολοκληρωμένη πρόταση από το ΥΠΑΝ για τη διασφάλιση της εργασίας των συναδέλφων (Αορίστου Χρόνου, Συμβασιούχων και Αντικαταστατών), που βρίσκονται στον κατάλογο Διοριστέων και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ούτε οποιαδήποτε πρόταση για βελτίωση των στρεβλώσεων που νέου συστήματος διορισμών .
Επιπρόσθετα, η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου 2014, αναφέρει ότι, δεν μπορεί να δοθεί πλεονέκτημα σε αυτή την κατηγορία εκπαιδευτικών, αφού η συγκεκριμένη εισήγηση είναι αντίθετη με την αρχή της ισότητας, η οποία αποτελεί συνταγματική επιταγή, θεμελιωμένη στο άρθρο 28 του Συντάγματος.
Ενόψει των πιο πάνω, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει:
- Στην κατάθεση πρότασης για νομοθετική ρύθμιση για διατήρηση του υφιστάμενου Καταλόγου Διοριστέων και μετά το 2027, ώστε να διασφαλιστεί η εργασία των εκπαιδευτικών Αορίστου Χρόνου, των Συμβασιούχων και των Αντικαταστατών του Καταλόγου Διοριστέων και η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
- Στην κατάθεση πρότασης, η οποία να διορθώνει τις στρεβλώσεις που προκύπτουν από τη διαδικασία των εξετάσεων για διορισμό στη Μέση Εκπαίδευση μέσω του Καταλόγου Διορισίμων».
ΣΧΟΛΙΑ