Η Δημιουργία Ξενόγλωσσων Προπτυχιακών Προγραμμάτων στα Δημόσια Πανεπιστήμια της ΚύπρουΘεωρούμε ότι το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή απο το ΥΠΑΝ, για τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, με κριτήρια εισδοχής διαφορετικά από τις Παγκύπριες Εξετάσεις, αποτελεί παρέκκλιση από τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας δημιουργώντας δύο κατηγορίες υποψηφίων.
Η πρόταση μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση και υπονόμευση του Δημόσιου Σχολείου, καθώς οι μαθητές ιδιωτικών σχολείων θα θεωρούνται ότι έχουν εναλλακτική πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Αυτό επίσης μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική και οικονομική ανισότητα, ευνοώντας μαθητές με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα.
Η δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων, ακόμα και με την καταβολή διδάκτρων, μπορεί να διευρύνει το χάσμα μεταξύ κοινωνικών τάξεων. Η εισαγωγή διδάκτρων για συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εμπορευματοποίηση της δημόσιας παιδείας, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα των δημόσιων πανεπιστημίων ως φορέων δωρεάν εκπαίδευσης.
Παρά την πρόβλεψη διδάκτρων, η ανάπτυξη ξενόγλωσσων προγραμμάτων απαιτεί επενδύσεις σε προσωπικό, ανέγερση καινούργιων κτηρίων, υλικοτεχνικές υποδομές και διοικητική υποστήριξη. Οι κρατικοί πόροι, θα πρέπει να διατίθενται κατά προτεραιότητα για την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών που εξυπηρετούν το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Με βάση τα πιο πάνω θεωρούμε ότι, το ΜΟΝΟ κριτήριο εισδοχής για τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου πρέπει να παραμείνει αυτό των Παγκύπριων Εξετάσεων για να διασφαλίζει την αξιοπιστία, την ισότητα και τη συνοχή του δημόσιου εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Ως εκ τούτου, καλούμε την ΟΕΛΜΕΚ, να κάνει όλες τις ενέργειες ούτως ώστε, να αποτρέψει τη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο υποβαθμίζει το κύρος του δημόσιου σχολείου. Πρώτα, πρέπει άμεσα να εκδοθεί ανακοίνωση με τη θέση της Οργάνωσης μας.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να καλεστούν οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων των Δημόσιων Σχολείων, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, οι Φοιτητικές Ενώσεις των δύο Δημόσιων Πανεπιστημίων και να προβούν σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Τέλος, η ΟΕΛΜΕΚ πρέπει άμεσα να επισκεφτεί όλα τα κόμματα, να τα ενημερώσει για τη σοβαρότητα του ζητήματος και να καλέσει όλους τους Βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το ΥΠΑΝ.
Πρόταση από Δημοκρατική Κίνηση Καθηγητών στη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ 25/11/24
ΣΧΟΛΙΑ