Ζητούμε απαντήσεις και διευκρινήσεις πριν από την τελική μας τοποθέτηση

Ως ΔΗΚΙ Καθηγητών(ΟΕΛΜΕΚ), θεωρούμε δεδομένο ότι οι συμβασιούχοι Εκπαιδευτικοί πρέπει να στηρίζονται και να υποστηρίζονται με την ένταξή τους στο Σχολείο, όπως ίσχυε παλαιότερα, από μέντορες, ώστε να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο διδακτικό και παιδαγωγικό τους έργο.

Η Α φάση του Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών που αφορά τους συμβασιούχους και αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, φαίνεται εκ πρώτης όψεως να μην ικανοποιεί τις προσδοκίες μας, απεναντίας, προκαλεί ανασφάλεια και άγχος στους εκπαιδευτικούς που στο τέλος ενδέχεται να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Η αξιολόγηση για τους εν λόγω συναδέλφους, θα πρέπει να έχει συμβουλευτικό και υποστηρικτικό χαρακτήρα και όχι να επικεντρώνεται σε ένα σύστημα επιτυχίας ή αποτυχίας. Ένας τέτοιος προσανατολισμός θα μπορούσε να μειώσει το άγχος και την ανασφάλεια που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί. Η αξιολόγηση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών θα μπορούσε να λειτουργεί ως εργαλείο βελτίωσης των δεξιοτήτων τους, με στόχο τη διαρκή ανάπτυξη και ενίσχυση της διδακτικής τους πρακτικής.

Η συμβουλευτική προσέγγιση θα μπορούσε να περιλαμβάνει καθοδήγηση από πιο έμπειρους εκπαιδευτικούς ή ειδικούς, ανατροφοδότηση με συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση και ευκαιρίες για επιμόρφωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί θα αισθάνονται ότι το σύστημα είναι δίκαιο και υποστηρικτικό, και όχι καταπιεστικό.

Η ενίσχυση της επαγγελματικής τους ανάπτυξης χωρίς τον φόβο της “αποτυχίας” θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα της διδασκαλίας και να ενδυναμώσει την ψυχολογία των εκπαιδευτικών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την παιδαγωγική τους εξέλιξη.

Ως ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), θεωρούμε ότι στο συγκεκριμένο παράρτημα, που έχει σταλεί από το ΥΠΑΝ σρην Οργάνωση μας, υπάρχουν αρκετά ερωτήματα, όπως επίσης και ασάφειες, οι οποίες πρέπει να απαντηθούν και να διευκρινιστούν πριν από την τελική μας τοποθέτηση.

Ενδεικτικά:

1.Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης (ΠΠΚ)

Τι ρόλο θα παίζει το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης (ΠΠΚ), αν εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Νεοεισερχόμενων Εκπαιδευτικών (του ΥΠΑΝ);

α) Αν κάποιος συμβασιούχος κληθεί από τον πρώτο ή τον δεύτερο χρόνο να παρακολουθήσει το ΠΠΚ, θα είναι υπόχρεος να παρακολουθήσει και το πρόγραμμα του ΥΠΑΝ;

β) Αν συμβασιούχος κληθεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του ΥΠΑΝ, θα πρέπει να παρακολουθήσει μετά και το ΠΠΚ;Επίσης, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει σύγκρουση ρόλων μεταξύ του ΠΠΚ και της πρότασης του ΥΠΑΝ, αφού νομοθετικά αρμόδιο σώμα για να αξιολογήσει κατά πόσο ένας συμβασιούχος είναι ικανός ή όχι, είναι το ΠΠΚ.

γ) Αν κάποιος συμβασιούχος ολοκληρώσει επιτυχώς το ΠΠΚ, μπορεί να ληφθεί απόφαση από το πρόγραμμα του ΥΠΑΝ για απόλυση;

2.Ειδικές ρυθμίσεις για τους Αντικαταστάτες

Σχετικά με τους Αντικαταστάτες αναφέρεται ότι θα γίνουν “ειδικές ρυθμίσεις”. Τι είδους ρυθμίσεις θα είναι αυτές;Είναι απαραίτητο να γνωστοποιηθούν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα ισχύουν για τους αντικαταστάτες, δεδομένου ότι οι Αντικαταστάτες αποτελούν σημαντικό κομμάτι του εκπαιδευτικού προσωπικού και χρειάζονται σαφείς κατευθύνσεις.

3.Μείωση διδακτικού ωραρίου

Στους μέντορες και τους νεοεισερχόμενους θα υπάρχει μείωση του διδακτικού τους ωραρίου και πόσες ώρες; Η μείωση του ωραρίου των μεντόρων και των νεοεισερχομένων είναι απαραίτητη, καθώς χρειάζεται αρκετός χρόνος για στήριξη και καθοδήγηση των νέων εκπαιδευτικών. Ωστόσο, απαιτούνται συγκεκριμένες πληροφορίες για τον αριθμό των ωρών και τα ακριβή καθήκοντα των μεντόρων.

4. Συνέχιση της διαμορφωτικής αξιολόγησης μέχρι τη μονιμοποίηση

Όπως αναφέρεται στην πρόταση του ΥΠΑΝ, σε περίπτωση που συμβασιούχος αξιολογηθεί ως κατάλληλος, η διαδικασία διαμορφωτικής αξιολόγησης θα συνεχίζεται μέχρι τη μονιμοποίηση του. Για το θέμα αυτό ζητούμε περισσότερες και σαφείς πληροφορίες.

5. Ευθύνες μεντόρων

Εκφράζουμε, επίσης, τον έντονο προβληματισμό μας, σχετικά με τις ευθύνες που εισηγείται το ΥΠΑΝ, αναφορικά το ρόλο που θα διαδραματίζουν οι μέντορες τόσο στο Πρόγραμμα Νεοεισερχόμενων Εκπαιδευτικών (του ΥΠΑΝ) όσο και στη μονιμοποίηση των επί δοκιμασία Καθηγητών.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι, με βάσει το προτεινόμενο σχέδιο, ακόμα και απλοί Καθηγητές θα διαδραματίζουν ένα πολύ ψυχοφθόρο ρόλο αφού με την έκθεση την οποία θα ετοιμάζουν στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, θα κρίνεται η επιτυχία ή η αποτυχία των συναδέλφων. Και για το θέμα αυτό ζητούμε διευκρινήσεις.

6. Λεπτομέρειες του Προγράμματος

Όπως αναφέρεται, επίσης, στην τελευταία παράγραφο της επιστολής του ΥΠΑΝ, το περιεχόμενο των προγραμμάτων των νεοεισερχόμενων, τα κριτήρια αξιολόγησης και άλλες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά. Εμείς ζητούμε να ενημερωθούμε πρώτα για αυτές τις λεπτομέρειες και μετά να τοποθετηθούμε.

Ως ΔΗΚΙ, Θεωρούμε επίσης ότι, πριν από τη συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την αξιολόγηση, θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος και συμφωνία για τη δημιουργία Δευτεροβάθμιου Σώματος για την εξέταση των ενστάσεων που αφορά τις αξιολογήσεις των καθηγητών. Ένα ζήτημα που η Οργάνωσή μας θέτει εδώ και χρόνια και που δυστυχώς το ΥΠΑΝ μας αγνοεί, παρά το γεγονός ότι προηγούμενοι Υπουργοί Παιδείας συμφώνησαν στη δημιουργία του Σώματος αυτού.

Επιπρόσθετα, έχουμε και άλλα ερωτήματα, όμως για να τα υποβάλουμε θα πρέπει να απαντηθούν σε πρώτη φάση τα παραπάνω ερωτήματα.

Υπογραμμίζουμε, επίσης, ότι για να αποδεχτούμε οποιαδήποτε συμφωνία για το Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού πρέπει να συμφωνηθεί στην ολότητα του και όχι μέρος αυτού.

Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς καθορίζει τόσο την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών όσο και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές. Οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να μελετηθεί με τη δέουσα σοβαρότητα.

Η συνεχής διαβούλευση χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα είναι απαραίτητη προϋπόθεση πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου, καθώς ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στο εκπαιδευτικό σύστημα. Απαιτείται διαφάνεια, αντικειμενικότητα και δίκαια κριτήρια που να λαμβάνουν υπόψη τις πολυπλοκότητες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών και κυρίως να συμβάλλει στην εκπαιδευτική πρόοδο των μαθητών. .

Πιο κάτω παρουσιάζουμε το Α Στάδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού, πριν από τη μονιμοποίηση, όπως στάλθηκε απο το ΥΠΑΝ στην ΟΕΛΜΕΚ.

Share