«Δεν ξεχνώ» «Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται»

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ), εκφράζει τη θλίψη και την οργή της για το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη εισβολή που πλήγωσαν βαθιά την Κύπρο και ολόκληρο τον Ελληνισμό.Στις 15 Ιουλίου 1974, η Χούντα των Αθηνών και οι εγκάθετοι της εδώ στην Κύπρο, ανέτρεψαν τη νόμιμη κυβέρνηση του Προέδρου Μακαρίου, ανοίγοντας την πόρτα στο βάρβαρο κατακτητή.

Αυτή η προδοσία αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την τραγωδία που ακολούθησε.Λίγες ημέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την εγκληματική πράξη των πραξικοπηματιών εισέβαλε βίαια στο νησί μας, καταλαμβάνοντας παράνομα το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΔΗΚΙ Καθηγητών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εγκληματική αυτή ενέργεια της Τουρκίας, η οποία προκάλεσε χιλιάδες θανάτους, και ανείπωτες καταστροφές. Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να γίνουν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο.

Η τουρκική εισβολή αποτελεί μια βάρβαρη και αδικαιολόγητη πράξη βίας που συνεχίζει μέχρι σήμερα να βασανίζει το νησί μας, παραβιάζοντας κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή νομιμότητα.

Η κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού μας από τα τουρκικά στρατεύματα είναι μια συνεχιζόμενη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου και ειρήνης.

Ο διεθνής παράγοντας οφείλει να πιέσει και να πείσει την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να επιτρέψει την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οφείλει, επίσης, η Τουρκία να λογοδοτήσει για τα ειδεχθή εγκλήματά της και να αποκαταστήσει τις αδικίες που προκάλεσε.

Δεν ξεχνάμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου. Δεν λησμονούμε τον πόνο και την αδικία που υπέστη ο κυπριακός λαός. Η μνήμη τους μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό.

«Δεν ξεχνώ» «Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται»

Share