ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ*
Είναι σαφές, ότι υπάρχει μία διαχρονική αδικία, στο καθεστώς εργοδότησης των Συμβασιούχων Εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν χρόνιες σοβαρές παθήσεις ή άλλα βαρύνοντα προβλήματα υγείας. Ένεκα του έκτακτου διορισμού τους, τοποθετούνται συνήθως εκτός έδρας, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο διαμονής τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η κατάσταση της υγείας τους.
Αναμφισβήτητα, τα ιατρικά προβλήματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνονται υπόψη, με γνώμονα το καθεστώς εργοδότησης του κάθε εργαζόμενου, αλλά με την ανθρωπιστική διάσταση και φύση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, οι Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παραπέμπονται στο Ιατροσυμβούλιο και αφού εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση, τυγχάνουν της προβλεπόμενης μεταχείρισης από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.
Ωστόσο, για τους Συμβασιούχους Εκπαιδευτικούς δεν προνοείται η συγκεκριμένη διαδικασία, που θα οδηγήσει στην ανάλογη αντιμετώπιση, αφού κανένας κανονισμός ή νομοθεσία δεν κατοχυρώνει το συγκεκριμένο αυτό δικαίωμα. Κατ’ επέκταση, εάν ένας Συμβασιούχος Συνάδελφος, με σοβαρό πρόβλημα υγείας, διοριστεί σε ένα απομακρυσμένο από την οικία του σχολείο, δεν έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση. Συνεπώς, αφενός είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί τον διορισμό και αφετέρου, να τον απορρίψει, με όλες τις ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν, αφού θα αδυνατεί, υπό αυτούς τους όρους, να εργαστεί.
Ως εκ τούτου, θεωρώ άμεση και επιτακτική ανάγκη τη θεσμοθέτηση κανονισμών, οι οποίοι θα αποκαταστήσουν την αδικία εις βάρος των Συμβασιούχων Εκπαιδευτικών.
Αυτή η αδικία, δημιουργεί ανισότητες στο πιο πολύτιμο αγαθό που κατέχει ο άνθρωπος, αυτό της υγείας. Δεν είναι ηθικό να υπάρχουν ασθενείς δύο ταχυτήτων. Βέβαια, δεν αμφισβητείται, η καλή θέληση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, που πολλές φορές αντιμετωπίζει ανθρώπινα τις περιπτώσεις των Συναδέλφων, εντούτοις, πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθεί η διαδικασία η οποία να τους παρέχει το δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση, ούτως ώστε να παραπέμπονται άμεσα στο Ιατροσυμβούλιο. Εξάλλου, στην πρώτη πρόσφατη εθιμοτυπική συνάντηση που είχαμε ως νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ με την ΕΕΥ, μας ζητήθηκε να υποβάλουμε εισηγήσεις για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.
Ως αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, έχω θέσει αυτό το λεπτό και ανθρώπινο ζήτημα στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ και θεωρώ ότι ήρθε η στιγμή να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που βαραίνει τους Συμβασιούχους Εκπαιδευτικούς.
*ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΥΡΑΤΣΑΣ
Αντιπρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ
Αντιπρόεδρος ΔΗ.ΚΙ Καθηγητών
ΣΧΟΛΙΑ