Άλλη μια σημαντική ενέργεια της σημερινής ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ που αφορά μέλλον των συνταξιοδοτικών μας ωφελημάτων

ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ*

Όπως είναι γνωστό, μετά τη ψήφιση της νομοθεσίας του 2012, Ν.216(I)/2012, (περί συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα), μεγάλες απώλειες στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα (Εφάπαξ–Κρατική σύνταξη) έχουν υποστεί όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί, καθώς έχει διαφοροποιηθεί ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ και της κρατικής σύνταξης μετά την 31/12/12.

Το ύψος της απώλειας αυτής εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 50%, εάν υπολογίσουμε ότι, πέραν της διαφοροποίησης του τρόπου υπολογισμού, υπάρχει και επιπρόσθετη φορολόγηση στο εφάπαξ για τα χρόνια υπηρεσίας που είναι μετά από την 31/12/12, ενώ πριν από την ψήφιση της εν λόγω νομοθεσίας, το εφάπαξ ήταν αφορολόγητο.

Οι αφυπηρετήσαντες εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα  να προσφύγουν στη δικαιοσύνη σε διάστημα 75 ημερών από τη μέρα που θα τους γνωστοποιηθεί με σχετική επιστολή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το εφάπαξ ποσό και η σύνταξη που θα τους καταβληθούν.  Η εν λόγω προσφυγή αφορά  τη διαφοροποίηση του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ και της κρατικής σύνταξης  μετά τις 31/12/12 καθώς και την φορολόγηση του εφάπαξ.

Με βάση τη γνωμάτευση που είχε ζητήσει από έγκριτους  νομικούς για το θέμα αυτό η ΟΕΛΜΕΚ, αναφέρομαι στο πιο κάτω απόσπασμα:

 «η συγκεκριμένη απώλεια, η οποία υπολογίζεται με την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού τόσο της σύνταξης όσο και του εφάπαξ για έκαστο εκ των εκπαιδευτικών δεν είναι, εν πάση περιπτώσει αμελητέα ή επουσιώδη και αφετέρου, το ζήτημα δεν είναι κατά πόσο η σύνταξη που τελικώς αποδίδεται στους εκπαιδευτικούς είναι ψηλή ή αρκετή για την αξιοπρεπή διαβίωση τους, αλλά κατά πόσο είναι ήδη αποκρυσταλλωμένο περιουσιακό τους δικαίωμα.  Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση Αυξέντη Αυξεντίου κ.α. v. Κυπριακής Δημοκρατίας, Υπόθεση αρ. 5672/13 κ.α. ότι το άρθρο 23,1 του Συντάγματος δεν καλύπτει μόνο την απαγόρευση της στέρησης του ιδιοκτησιακού δικαιώματος (εδώ των αποκρυσταλλωμένων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εκπαιδευτικών), αλλά και τον περιορισμό τους».

Μετά που έλαβε την πιο πάνω  γνωμάτευση από τους νομικούς της συμβούλους, η  ΟΕΛΜΕΚ, η οποία θεωρώ ότι πλέον χειρίζεται τα θέματα αυτά με πλήρη επαγγελματισμό και σοβαρότητα, στις 18/10/19 κάλεσε στα γραφεία της τους αφυπηρετήσαντες εκπαιδευτικούς,  όπου τους έγινε πλήρη ενημέρωση από  νομικούς συμβούλους, για τα νομικά και συνταγματικά τους δικαιώματα, καθώς και τις νομικές διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν στο μέλλον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από ότι έχω πληροφορηθεί, κάποιοι συνάδελφοι που έχουν αφυπηρετήσει και έλαβαν τη σχετική επιστολή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη ατομικά, τόσο για το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ και της σύνταξης καθώς επίσης και για τη φορολόγηση του εφάπαξ για την περίοδο μετά από την 1/1/2013.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω κατά την άποψη μου ότι επικρατεί εσφαλμένη εντύπωση από κάποιους ότι, οι περιβόητες  αποφάσεις που εκκρεμούν από το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνουν και την πορεία των συνταξιοδοτικών μας ωφελημάτων. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία  διασύνδεση των αποφάσεων αυτών, γιατί οι συγκεκριμένες αποφάσεις αφορούν ΜΟΝΟ το 3% ταμείο συντάξεων, τις προσαυξήσεις και τις αποκοπές.

Επομένως, θα ήθελα  να υπενθυμίσω όσους συνάδελφους έχουν αφυπηρετήσει, έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα προτού εκπνεύσει το χρονικό διάστημα των 75 ημερών από τη μέρα που τους έχει γνωστοποιηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η καταβολή της σύνταξης και του εφάπαξ ποσού.

Συμπερασματικά, αυτό συνεπάγεται ότι εάν το δικαστήριο αποφασίσει ότι ο νόμος που ψηφίστηκε για τη διαφοροποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ και της σύνταξης, καθώς και για τη φορολόγηση του εφάπαξ μετά την περίοδο 1/1/13 είναι αντισυνταγματικός, τότε θα αποτελέσει προηγούμενο και θα αποκατασταθεί η αδικία που επικρατεί από τις 31/12/12 μέχρι σήμερα.

Ευελπιστώ ότι η ΟΕΛΜΕΚ θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο, να χειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν τα μέλη της, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα,  εμείς  θα είμαστε στο πλευρό της για να στηρίζουμε τις όποιες αποφάσεις παρθούν για το καλώς νοούμενο συμφέρον των μελών μας.

Ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί και το μεγάλο στοίχημα που καλείται τώρα να κερδίσει η ΟΕΛΜΕΚ  είναι η αποκατάσταση όσων έχουν μείνει ανασφάλιστοι και δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα συνταξιοδοτικό σχέδιο.  

*Αντιπρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών

Πηγή: paideiahttps://paideia-news.com/oelmek/2020/02/08/oi-prosfyges-ton-afypiretisanton-kathigiton-tha-kathoris0oyn-to-mellon-ton-syntaksiodotikon/ news

Share