«Οι εκπαιδευτικές παρατάξεις Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, Δημοκρατική Κίνηση Καθηγητών (ΔΗΚΙ) και Νέα Πνοή για την εκπαίδευση, δηλώνουν ότι είναι ενάντια στην εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, όπως προνοεί το Σχέδιο Κανονισμών Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης που τίθεται για ψήφιση την Παρασκευή, 3/2/2017.
Με το συγκεκριμένο Σχέδιο Κανονισμών του ΥΠΠ:
- Το σχολείο μετατρέπεται σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο. Οι πραγματικοί στόχοι του δημόσιου σχολείου μπαίνουν στο περιθώριο, υποσκάπτοντας τον δημοκρατικό και ανθρώπινο χαρακτήρα του.
- Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που προβάλει το ΥΠΠ (π.χ. μείωση διαγωνισμάτων, μείωση άγχους και πίεσης μαθητών). Οι γραπτές αξιολογήσεις όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά στην πραγματικότητα πολλαπλασιάζονται, αυξάνοντας την πίεση και το άγχος των μαθητών/τριών και γονέων.
- Οι μαθητές θα υποχρεώνονται να παρακαθίσουν σε εξετάσεις τετραμήνων για τα 4 ή 5 εξεταζόμενα μαθήματα, ανάλογα με την τάξη Γυμνασίου/Λυκείου στην οποία φοιτούν, μέσα σε ελάχιστες μόνο μέρες, με κίνδυνο να δίνουν κάθε μέρα ένα ή ακόμα και δύο μαθήματα. Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αναμένεται να εκτοξεύσουν το άγχος μαθητών και γονιών, δεδομένου ότι η βαρύτητα των εξετάσεων στην τελική βαθμολογία αυξάνεται από 30% σε 40%.
- Η παραπαιδεία αναμένεται να καταγράψει κατακόρυφη αύξηση, επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
- Δημιουργείται ένα εξαιρετικά πιεστικό και βεβαρημένο σχολικό πρόγραμμα, που εκ των πραγμάτων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται, τα οποία είναι πρακτικά ανεφάρμοστα, είναι τόσο ασφυκτικά, που όχι μόνο δε θα λειτουργήσουν αλλά θα προκαλέσουν αγκυλώσεις και στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, τον προγραμματισμό των σχολικών εργασιών και συνεπώς το τελικό αποτέλεσμα.
- Μειώνεται δραματικά ο διδακτικός χρόνος, μετατρέποντας ουσιαστικά τα δύο τετράμηνα σε δύο τρίμηνα, την ίδια στιγμή που ο όγκος της διδακτέας ύλης αυξάνεται. Συνεπώς, η διδασκαλία θα αναγκαστεί να ευθυγραμμιστεί με τα παραδοσιακά δασκαλοκεντρικά μοντέλα, καθώς δε θα υπάρχει ο χρόνος για καινοτόμες μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις, για βιωματικές και ενεργητικές μορφές μάθησης, για project κ.λπ.
Υπό το φως των πιο πάνω, καλούμε τους Βουλευτές να αναλογιστούν πριν από την ψήφιση του Σχεδίου Κανονισμών τις αρνητικές συνέπειες και παρενέργειες που θα επιφέρει η εισαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων για το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές, γονείς και καθηγητές και να τις καταψηφίσουν».
ΣΧΟΛΙΑ