Το ΥΠΠ αυτοαναιρείται και οι εκπαιδευτικοί αυτοπαγιδεύονται

ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΥΡΑΤΣΑ*

Εάν κάποιος μελετήσει προσεκτικά τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, εύκολα συμπεραίνει ότι  ένας από τους στόχους της είναι και η συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στο Δημόσιο Σχολείο. Είχα άλλωστε γράψει επανειλημμένα σε προηγούμενα άρθρα μου, ότι το ΥΠΠ ακολουθεί πιστά τις πιο πάνω εισηγήσεις.
Από τη φετινή χρονιά, δεκάδες εκπαιδευτικοί που είχαν δουλέψει για αρκετά χρόνια στα Δημόσια Σχολεία, έχουν οδηγηθεί στο δρόμο της ανεργίας μετά από την δήθεν μεταρρύθμιση της Δημόσιας Παιδείας. Περαιτέρω,ο κίνδυνος ανεργίας για περισσότερους συναδέλφους είναι ορατός με την επέκταση των ΝΩΠ στη Γ΄ Λυκείου την επόμενη σχολική χρονιά.
Τώρα είναι σειρά των Λογιστών (εμπειρογνωμόνων) να μας πείσουν με λογιστικούς όρους ότι πρέπει να περικόψουμε ότι είναι δυνατόν από τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί ο περιβόητος εξορθολογισμόςστην Παιδεία. Όπως είναι γνωστό, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Παιδείας να αναθέσει σε εμπειρογνώμονα, για αξιολόγηση τόσο του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, ανάλογα με τη θέση και τα έτη υπηρεσίας τους, όσο και των μειώσεων διαφόρων διδακτικών περιόδων για εκτέλεση άλλων καθηκόντων.
Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες του διεθνούς οίκου Ernst&Young, έχουν στείλει στην ΟΕΛΜΕΚ  38 θέματα που αφορούν κυρίως μείωση διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών για εκτέλεση άλλων καθηκόντων, καιζήτησαν από την Οργάνωση να τα τεκμηριώσει. Κάποια από τα θέματα που αφορούν μείωση διδακτικού χρόνου είναι: Εξωδιδακτικό έργο φιλολόγων, Θέατρο, Υπεύθυνος τμήματος, Ολυμπιάδες, Ετοιμασία χορωδίας, Αθλητικά απογεύματα, Διευκολύνσεις μητρότητας, Συντήρηση Υπολογιστών, Προετοιμασία εργαστηρίων, Ετοιμασία ωρολογίου προγράμματος και άλλα πολλά.  Στο στόχαστρο του ΥΠΠ είναι επίσης και ο καταμερισμός του συνολικού χρόνου εργασίας των εκπαιδευτικών ανά οργανική θέση και βαθμίδα εκπαίδευσης (Μείωση διδακτικών περιόδων εκπαιδευτικών-Καθηγητής 24 δ.π., ΒΔ 14 δ.π. και ΒΔΑ΄10 δ.π.).
Διερωτόμαστε λοιπόν γιατί πρέπει οι εκπαιδευτικοί να απαντήσουν και να δικαιολογήσουν αυτά που το ΥΠΠ έχει συμφωνήσει μαζί τους; Είναι άξιον απορίας επίσης ότι, το ίδιο το ΥΠΠ ανέθεσε σε εμπειρογνώμονες να κάνουν μελέτη για κάτι που το ίδιο το έχει εγκρίνει και έχει θεσμοθετήσει στο παρελθόν. Είναι προφανές, ότι παίζεται ένα θέατρο του παραλόγου και το ΥΠΠ αυτοαναιρείται.  Η ΟΕΛΜΕΚ από την άλλη αυτοπαγιδεύεται απαντώντας σε αυτά που το ίδιο το ΥΠΠ έπρεπε να έχει τις απαντήσεις και τα τεκμήρια, αφού τυγχάνει να  είναι  ο εργοδότης.
Δυστυχώς, δεν έφταναν οι μισθολογικές αποκοπές και η αφαίρεση κεκτημένων, κάποιων η  έγνοια είναι πως θα μειωθούν οι εκπαιδευτικοί αριθμητικά.Μοναδικό τους τεκμήριο στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής τους πολιτικής, είναι τα δημοσιονομικά μεγέθη και οι αριθμοί.Εδώ να αναφέρουμε και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, που αφορά το Κρατικό Μισθολόγιο, το οποίο προς το παρόν έχει καταψηφιστεί. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην ουσία καταργεί σε μεγάλο βαθμό τις προηγούμενες προσαυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και κάνει διασύνδεση των όποιων προσαυξήσεων με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, με λίγα λόγια εάν οι δείκτες  της οικονομίας είναι θετικοί,  θα δίνεται αύξηση με το σταγονόμετρο, εάν είναι αρνητικοί δεν θα δίνεται καμία αύξηση.
Είναι πλέον φανερό ότι έρχονται ραγδαίες  εξελίξεις που αφορούν τους εκπαιδευτικούς,γι΄αυτό  καλούμε την ΟΕΛΜΕΚ να σταθεί έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστεί τα κεκτημένα και τα δικαιώματα των μελών της, από αυτούς που αρέσκονται μονάχα σε αριθμούς.

Δημοσίευση στο paideia news 31/12/2016

 *Αντιπρόεδρος ΔΗΚΙ Καθηγητών

Share