Προοδευτική, ΔΗΚΙ, Νέα Πνοή: Αλλαγή και Νέα Κίνηση συμπαρατάσσονται πλήρως με την εργοδοσία

80169669

«Δεκάδες εκπαιδευτικοί Πληροφορικής, Τεχνολογίας, Χημείας, Φυσικής, Τέχνης, Ξένων Γλωσσών, Οικιακής Οικονομίας, Φυσικής Αγωγής, Φωτογραφίας, Μουσικής, Θεατρολογίας κ.ά. θα περάσουν στην ανεργία». 

Με κοινή ανακοίνωσή τους  οι Κινήσεις της ΟΕΛΜΕΚ  Προοδευτική, ΔΗΚΙ και Νέα Πνοή αναφέρονται στην απόφαση του ΚΔΣ της Οργάνωσης για αναστολή των «μέτρων» και σημειώνουν τα εξής:

«Η απόφαση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ (31 Αυγούστου 2016), με τη συνήθη πλειοψηφία των Κινήσεων «Αλλαγή» και «Νέα Κίνηση» απέδειξε, δυστυχώς γι’ αυτούς,  ποιοι είναι τελικά αυτοί που εμπαίζουν τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και ειδικότερα όλους αυτούς τους συναδέλφους που θα μείνουν χωρίς εργασία, με τους τακτικισμούς και τις «ευφάνταστες» τακτικές που ακολουθούν για πέντε και πλέον χρόνια.

Είναι καλά γνωστό ότι στις 19 Αυγούστου 2016 οι πιο πάνω Κινήσεις, με δική τους και πάλι οριακά πλειοψηφική απόφαση, καλούσαν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού «να αποσύρει τις συγκεκριμένες αποφάσεις και να δώσει στη Μέση Εκπαίδευση τις θέσεις που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των σχολείων» και ταυτόχρονα αποφάσιζαν, τάχα, τη«λήψη δυναμικών μέτρων, περιλαμβανομένων και των απεργιακών». Τι άλλαξε, λοιπόν, ξαφνικά και απέσυραν και αυτά ακόμα τα απροσδιόριστα μέτρα τους στη χθεσινή συνεδρία του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ; Η απάντηση βρίσκεται, σύμφωνα με την «Αλλαγή» και τη «Νέα Κίνηση», στην επιστολή  που απέστειλε στις 30 Αυγούστου 2016 ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού προς την ΟΕΛΜΕΚ με την οποία:

  • Ψαλιδίζεται το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, αφού οι 10 και οι 9 περίοδοι των Ελληνικών και των Μαθηματικών αντίστοιχα, και στις δύο τάξεις, γίνονται 4, ενώ καταργείται το Πρόγραμμα στη Γ΄ Γυμνασίου, που σημαίνει ότι 500 περίπου μαθητές/τριες θα πρέπει να καταφύγουν σε απογευματινό χρόνο στα ΚΙΕ.

  • Διαφοροποιείται ο αριθμός των μαθητών/τριών (μέχρι 14-15) στα εργαστηριοποιημένα μαθήματα της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και της Οικιακής Οικονομίας της Α΄ Γυμνασίου, σε αριθμό τμημάτων και σχολείων που δεν υπερβαίνει το 50%.

Είναι προφανές ότι για μια ακόμα φορά η «Αλλαγή» και η «Νέα Κίνηση» στα πλαίσια της πάγιας πλέον τακτικής τους, συμπαρατάσσονται πλήρως με την εργοδοσία, αφού στηρίζουν τέτοιες προτάσεις που υποσκάπτουν όχι μόνο τα συμφέροντα των μελών της ΟΕΛΜΕΚ αλλά και του δημόσιου σχολείου. Με τις πιο πάνω αποφάσεις είναι βέβαιο ότι δεκάδες εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων (Πληροφορική, Τεχνολογία, Χημεία, Φυσική, Τέχνη, Ξένες γλώσσες, Οικιακή Οικονομία, Φυσική Αγωγή, Φωτογραφία, Μουσική, Θεατρολογία κ.ά.), δυστυχώς, θα περάσουν στην ανεργία.

Η απαθής και πλήρως υποχωρητική στάση της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ («Αλλαγή»-«Νέα Κίνηση») είναι χωρίς αμφιβολία αυτή που ενεθάρρυνε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει στις πιο πάνω αποφάσεις.

Και όλα αυτά παρά την ουσιαστική συμβολή των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με μια σειρά από σημαντικότατες αποκοπές του μισθού, ωφελημάτων και των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων (βλ. αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος, αποκοπή 0,8-2% για επαναδιορισμό δήθεν αδιόριστων εκπαιδευτικών, κατάργηση του εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς που μονιμοποιούνται μετά τον Οκτώβριο του 2011, χωρίς τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας, καταβολή της κλιμακωτής έκτακτης εισφοράς του 2,5%-3,5%, αλλαγή καθεστώτος που αφορά στα οδοιπορικά, κυρώσεις σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αφυπηρετήσουν πρόωρα κ.ά).

Σε αντίθεση με τις πιο πάνω Κινήσεις, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, η ΔΗΚΙ και η Νέα Πνοή παρέμειναν σταθερές στη θέση τους για λήψη δυναμικών μέτρων, ως έσχατο μέσο. Γι’ αυτό και διαφοροποιώντας τα μέτρα που εισηγήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρία του ΚΔΣ, για ευνόητους λόγους, και με δεδομένο ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δεν απέσυρε τις αποφάσεις που θυματοποιούν χιλιάδες μαθητές και συναδέλφους, εισηγηθήκαμε στο ΚΔΣ τη λήψη δυναμικών και κλιμακούμενων μέτρων, όπως:

  1. Αποχή των εκπαιδευτικών από τα Σεμινάρια των ΕΜΕ του Σεπτεμβρίου.

  2. Αποχή των εκπαιδευτικών από τους συντονισμούς των Κλάδων και από την Κατανομή των Τμημάτων.

  3. Αποχή των εκπαιδευτικών από Επιτροπές.

  4. Αποχή των εκπαιδευτικών από τις εγγραφές των μαθητών/τριών.

  5. Σύγκληση Έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων για συζήτηση γενικά των επιπτώσεων που έχουν υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, Δημόσιο Σχολείο και Εκπαιδευτικοί, από τις οπισθοδρομικές αποφάσεις του ΥΠΠ (Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, Νέα δομή του Λυκείου, Νέα Αναλυτικά Προγράμματα κ.ά.) και κλιμάκωση των μέτρων

Δυστυχώς, «Αλλαγή» και «Νέα Κίνηση» καταψήφισαν την πιο πάνω πρόταση. Ας κρίνει ο καθένας ποιων τελικά τα συμφέροντα εξυπηρετούν».

Πηγή: Paideia News
Share