Προοδευτική, ΔΗΚΙ, Ν. Πνοή: «Μέτρα» χωρίς μέτρα αποφάσισαν Αλλαγή-Νέα Κίνηση στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ

100_1868_opt

Κοινή Ανακοίνωση των Κινήσεων ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ, ΔΗΚΙ και ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ

σχετικά με τη χθεσινή «απόφαση» του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ

«Μέτρα» χωρίς μέτρα αποφάσισε η χθεσινή πλειοψηφία του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ (ΑΛΛΑΓΗ-ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ), αδυνατώντας να κατανοήσει το πόσο σημαντικό θα ήταν για την επίτευξη των στόχων της Οργάνωσης, η χθεσινή απόφαση να ήταν ομόφωνη και με συγκεκριμένα και υλοποιήσιμα μέτρα, ούτως ώστε να σταλεί το μήνυμα προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και προς τα μέλη της ότι αυτή η Οργάνωση, έστω και τώρα, θα σταθεί ανάχωμα στις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που οδηγούν το δημόσιο σχολείο και τους συναδέλφους σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.

Η προσπάθειά των τριών Κινήσεων (Προοδευτική, ΔΗΚΙ, Νέα Πνοή) για ομόφωνη απόφαση και αποφυγή εντάσεων δεν καρποφόρησε, παρά το γεγονός ότι η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ έδειχνε αρχικά να συμμερίζεται αυτή την ανάγκη σε αντίθεση με την ΑΛΛΑΓΗ η οποία ήταν ανένδοτη και υποστήριζε να μην ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα. Δυστυχώς, στο τέλος, η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί από την πίεση της ΑΛΛΑΓΗΣ και με το δικαιολογητικό ότι αν ανακοινώνονταν συγκεκριμένα μέτρα το Υπουργείο θα έβρισκε τρόπους να τα αντιμετωπίσει σε δέκα μέρες (!) ψήφισε στο τέλος το κείμενο που κατάθεσαν οι δύο Κινήσεις (Αλλαγή-Ν.Κίνηση) και που εν τέλει θεωρήθηκε απόφαση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ (λόγω συγκυριακής πλειοψηφίας).  Ένα κείμενο που δεν αναφέρεται σε κανένα συγκεκριμένο μέτρο, τη στιγμή που σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και που ακόμα και το ανώτατο σώμα της ΟΕΛΜΕΚ, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων, θα συγκληθεί εκτάκτως «εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο»!

Παραθέτουμε πιο κάτω την πρόταση των τριών Κινήσεων (Προοδευτική, ΔΗΚΙ, Νέα Πνοή) με την οποία καλούσαν τις Κινήσεις (Αλλαγή-Ν.Κίνηση) να στηρίξουν, έτσι ώστε η απόφαση που θα λαμβανόταν να ήταν ομόφωνη. Δυστυχώς οι Κινήσεις (Αλλαγή – Ν.Κίνηση) απέρριψαν  τη συναινετική πρόταση των τριών Κινήσεων, ως εκ τούτου οι τρεις  Κινήσεις  άσκησαν έντονη κριτική (προφορικά και με γραπτό κείμενο), για τις μέχρι τώρα ενέργειες της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ (Αλλαγή –Ν. Κίνηση) και για τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν για τη διαχείριση συνδικαλιστικών και Εκπαιδευτικών θεμάτων τα τελευταία 5 χρόνια, πλήττοντας Δημόσια Παιδεία και Καθηγητές.

Πρόταση των τριών Κινήσεων (Προοδευτική, ΔΗΚΙ, Νέα Πνοή)

 «Είναι με θλίψη και απογοήτευση που οι εκπαιδευτικοί της Μέσης δημόσιας Εκπαίδευσης βιώνουν εδώ και καιρό τον διασυρμό και την υπονόμευση του εκπαιδευτικού τους έργου, από διάφορα κέντρα, σε μια συντονισμένη, απ’ ότι φαίνεται, προσπάθεια για περιορισμό των δαπανών στη δημόσια Εκπαίδευση, όπως άλλωστε επιτάσσει και η Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και όλα αυτά παρά την ουσιαστική συμβολή των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με μια σειρά από σημαντικότατες αποκοπές του μισθού, ωφελημάτων και των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων (βλ. αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος, αποκοπή 0,8-2% για επαναδιορισμό δήθεν αδιόριστων εκπαιδευτικών, κατάργηση του εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς που μονιμοποιούνται μετά τον Οκτώβριο του 2011, χωρίς τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας, καταβολή της κλιμακωτής έκτακτης εισφοράς του 2,5%-3,5%, αλλαγή καθεστώτος που αφορά στα οδοιπορικά, κυρώσεις σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αφυπηρετήσουν πρόωρα κ.ά).     

Την ίδια στιγμή δεκάδες εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων (βλ. Πληροφορική, Τεχνολογία, Χημεία, Τέχνη, Ξένες γλώσσες, Οικιακή Οικονομία κ.ά.) βιώνουν όχι απλώς εργασιακή ανασφάλεια αλλά το φάσμα της οριστικής εξόδου τους από το Δημόσιο Σχολείο, εξαιτίας, πρωτίστως των στρεβλώσεων του νέου Ωρολογίου Προγράμματος, της νέας δομής του Λυκείου και άλλων εκπαιδευτικών πολιτικών και σκοπιμοτήτων, που προώθησε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Είναι πασιφανές πως οι προωθούμενες, τα τελευταία χρόνια, εκπαιδευτικές πολιτικές από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κινούνται στη βάση εξωεκπαιδευτικών σκοπιμοτήτων, οι οποίες μας οδηγούν στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου προς όφελος της ιδιωτικής Εκπαίδευσης (βλ. παράλληλη διαδικασία εισδοχής των μαθητών/τριών των Ιδιωτικών σχολείων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου). Ενδεικτικά, αναφέρουμε την κατάργηση των Προγραμμάτων Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών στα Γυμνάσια στο πλαίσιο των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων που γινόταν για χρόνια με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), αλλά και το Πρόγραμμα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Α΄ Λυκείου, που κατά την περσινή σχολική χρονιά θα διεξαγόταν σε απογευματινό χρόνο, με αγορά υπηρεσιών και το οποίο τελικά ναυάγησε, όπως άλλωστε είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι τελευταίες προκλητικές αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για κατάργηση του Προγράμματος Αλφαβητισμού στα Γυμνάσια και για μεταφορά του στα ΚΙΕ, καθώς επίσης και στη διαφοροποίηση του αριθμού των μαθητών/τριών στα εργαστηριοποιημένα μαθήματα της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και της Οικιακής Οικονομίας, προς το παρόν, στον γυμνασιακό κύκλο και στη συνέχεια και στον λυκειακό, καθώς και της ουσιαστικής κατάργησης της εργαστηριοποίησης της Χημείας (20 μαθητές σε εργαστήριο Kατεύθυνσης).

Έστω και την υστάτη η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, η ΔΗΚΙ και η Νέα Πνοή καλούν το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, υποδεικνύοντάς του ότι οι πρόσφατες μονομερείς αποφάσεις του δεν πρόκειται να γίνουν πλέον ανεκτές. Ειδικότερα, καλούμε το ΚΔΣ να ζητήσει από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού την άμεση απόσυρση όλων των μονομερών και προκλητικών του προτάσεων/αποφάσεων. Σε αντίθετη περίπτωση το ΚΔΣ να προχωρήσει στη λήψη δυναμικών και κλιμακούμενων μέτρων, όπως:

  1. Αποχή των εκπαιδευτικών από τις ανεξετάσεις Σεπτεμβρίου 2016 (επιτηρήσεις, εξετάσεις, διόρθωση γραπτών).

  2. Αποχή των εκπαιδευτικών από τις εγγραφές των μαθητών/τριών.

  3. Σύγκληση Έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων για συζήτηση γενικά των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, Δημόσιο Σχολείο και Εκπαιδευτικοί, από τις οπισθοδρομικές αποφάσεις του ΥΠΠ και λήψη δυναμικότερων  μέτρων.

 

Share