Η πρόταση που κατέθεσε η ΔΗΚΙ στη συνεδρία του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, για Μισθολογικά ζητήματα, για συζήτηση στη ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ (17.12.2015).
Η ΔΗΚΙ Καθηγητών κατέθεσε στη σημερινή συνεδρία (10.12.2015) του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ την πρότασή της ενόψει της συζήτησης που θα γίνει στη ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ,την Πέμπτη (17.12.2015), για τα μισθολογικά ζητήματα. Το θέμα «Μισθολογικά ζητήματα», που αφορά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Καθηγητών και τις αποκοπές, προτάθηκε από τη ΔΗΚΙ και έγινε αποδεκτό από το ΚΔΣ για συζήτησηστη ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ.
Η ΔΗΚΙ θεωρεί ότι έφθασε η ώρα της αλήθειας για να διαφανεί για το ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται να επιδοθούν σε ένα διεκδικητικό αγώνα για κατάργηση μνημονιακών άρθρων της Νομοθεσίας, που ισχύει από 1.12013, τα οποία χαρακτηρίζονται είτε από ρατσιστική φιλοσοφία είτε από φιλοσοφία που στόχο έχει να πλήξει με κάθε τρόπο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
«Κατανοούμε την οικονομική δυσχέρεια στην οποία περιήλθε η πατρίδα μας, ένεκα των οικονομικών εγκλημάτων που διέπραξαν αυτοί οι οποίοι βρίσκονταν στα κέντρα λήψης αποφάσεων και διαχειρίζονταν τα οικονομικά της Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων και επιλογών που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, ήταν να την πληρώσουν με κάθε αυστηρότητα και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, υποχρεώθηκαν σε σημαντική συρρίκνωση των απολαβών τους αλλά και σε καταστρατήγηση και κατάργηση συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, χωρίς να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για την πτώχευση της οικονομία μας.Έφθασε όμως η ώρα που πρέπει να αγωνισθούμε όλοι μαζί για να σταματήσουν κάποιοι να μας κοροϊδεύουν και να μας θεωρούν δεδομένους».
Η ΔΗΚΙ καλεί τους Γενικούς Αντιπροσώπους της ΟΕΛΜΕΚ να υποστηρίξουν και να εμπλουτίσουν την πρόταση της ΔΗΚΙ, η οποία αποτελείται από τα 8 πιο κάτω σημεία:
1.Να καταργηθεί το άρθρο της Μνημονιακής Νομοθεσίας το οποίο διαχωρίζει τους Καθηγητές σε Καθηγητές άνω των 45 και κάτω των 45 ετών, για σκοπούς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
2.Να αφαιρεθούν πλήρως οι σφαγιαστικές ποινές (αναφέρονται στο Νόμο) που επιβάλλονται στους Καθηγητές, σε περίπτωση οικειοθελούς πρόωρης αφυπηρέτησης, στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα αλλά και στην σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Κ.Α), στην περίπτωση που κάποιος με βάση τις πρόνοιες της Νομοθεσίας για τις Κ.Α., επιθυμεί να πάρει την σύνταξη αυτή στο 63 έτος της ηλικίας του.
-
Οι περιοδικές εισφορές που καταβάλλονται (2% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών) να επιστρέφονται στους νόμιμους δικαιούχους μετά την αφυπηρέτησή τους (όπως ίσχυε πριν την 1.1.2013).
4.Να δημιουργηθεί Ταμείο Προνοίας για τους καθηγητές που μονιμοποιούνται μετά την 1.10.2011, καλύπτοντας συνολικά όλα τα χρόνια υπηρεσίας τους στο Δημόσιο Σχολείο, είτε ως συμβασιούχοι είτε ως έκτακτοι είτε ως αντικαταστάτες. Υπενθυμίζουμε ότι η κατηγορία των καθηγητών αυτών δεν δικαιούνται ούτε κρατική σύνταξη ούτε εφάπαξ ποσό.
5.Να τερματιστεί άμεσα η παράνομη αποκοπή που γίνεται, δήθεν, για επαναδιορισμό εκτάκτων καθηγητών και που ανέρχεται στο 0,8-2% μηνιαίως. Οι διορισμοί στο Δημόσιο Σχολείο γίνονται με βάση τις ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας.
-
Να τερματιστεί από 1.1.2016 η κλιμακωτή έκτακτη εισφορά που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί αφού τα Δημόσια Οικονομικά όπως διακηρύττει ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζουν πλέον κανένα πρόβλημα.
7.Η πρόταση της Κυβέρνησης για το Κρατικό Μισθολόγιο που συνδυάζει τις προσαυξήσεις και την ΑΤΑ με το ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ( ΑΕΠ ), δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αφού ουσιαστικά καθηλώνει εσαεί τους μισθούς. Οι προσαυξήσεις , οι γενικές αυξήσεις και η ΑΤΑ θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών και συναινετικών αποφάσεων και όχι παραπλανητικών προτάσεων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τις μηδενικές αυξήσεις.
-
Η ΟΕΛΜΕΚ να προχωρήσει άμεσα στη λήψη νομικών μέτρων με στόχο την κατάργηση των παράνομων και παράλογων αυτών μνημονιακών άρθρων, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.
ΣΧΟΛΙΑ